24-09-08

censuur tegen China

De Deutsche Welle stuurde Zhang Danhong de laan uit. Haar "beroepsfout": in een interview had ze gezegd dat "De Chinese Communistische Partij veruit de kampioen was in de wereld in het toepassen van Artikel 3 van de Mensenrechten, door meer dan 400 miljoen mensen uit de armoede te lichten". (Artikel 3 heeft het over de armoedebestrijding). Daarop ontstond er een campagne in de Duitse pers, die haar beschreef als de "minnares van de CCP". Zhang Danhong werkte al 18 jaar voor de Deutsche Welle en was in 2004 nog bevorderd tot vicehoofdredactrice van de elektronische versie van de radio. Opvallend is dat "Epoch Times Deutschland", een fel anti-Chinese en anticommunistische website, de uitspraak van Zhang Danhong overneemt, maar "Artikel 3" vervangt door "...", en dus ook de ‘400 miljoen armen minder' niet vermeldt (29/8/2008).

CCTV, 5/9/2008

19:42 Gepost door infortibet in mensenrechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, persvrijheid

17-09-08

De Kawakarpo berg, of Meili in het Chinees, in de noordwestelijke hoek van de provincie Yunnan, op de bovenloop van de Mekong en net bij de grens met Tibet.

De hoogste piek, 6740 m, heet Kawagebo en betekent: "god van de sneeuwbergen", de heiligste voor de kagyupa school van het Tibetaanse boeddhisme. In 1991 werd  een expeditieteam van 6 Chinese en 11 Japanse alpinisten de dieperik ingestuurd door lawines. Zeven jaar later vond men die terug, vier kilometer verder in de Mingyong gletsjer. Volgens het Tibetaanse volksgeloof worden lawines veroorzaakt door de Kawagebo-god, die wanneer hij boos is zijn schouders schudt om hen te straffen die zijn macht tarten. Elke heilige berg heeft zijn specifieke rol of aantrekkingskracht. De Meilibergketen scheidt de diepe bekkens[1] van de Mekong en de Salween op minder dan 50 km van elkaar. Ooit was het een belangrijke post op de karavaanroute, die delen van China met Birma en India verbond. Nog steeds is het een handelsweg tussen Tibet en Yunnan. De heilige Tibetaanse bergen liggen zowat halverwege op dergelijke handelsroutes, in de meest onherbergzame gebieden. Het bereiken en het zien ervan alleen is een zegen volgens het volksgeloof. Het lamaïsme integreerde die traditionele plaatsen als bedevaartsoorden. Elke berg heeft zijn gunstig sterrenbeeld voor pelgrimstochten. De streek van de heilige berg Meili wordt na het binnenhalen van de oogst in de laatste zomermaand druk bezocht, vooral in het jaar van het schaap.

kawakarpo

De Kawakarpo, zeer dikwijls in de wolken


Het pelgrimsgebeuren ontsnapt niet aan de modernisering. Ook in kleine dorpen zijn er nu danszalen waar tegen flinke prijzen bier in flessen te koop is in plaats van het traditionele Tibetaanse gerstebier. Lege flessen, blikjes en verpakkingen van kant-en-klare maaltijden versieren de pelgrimsweg. Een trek rond de bergketen in uurwerkzin begint bij het dorp Yangzan, is 280 km lang en duurt minstens tien dagen! Een kleiner circuit van 28 km, goed genoeg voor de zwakkere gelovigen, duurt twee dagen.

Onvoorstelbaar ook vanwaar en van hoever de Tibetaanse pelgrims komen, meestal Khampa.[2] Een collega onderzoeker ontmoette ooit een groepje Tibetanen afkomstig van Garze, honderden kilometers noordwaarts. Zij waren begonnen met een bezoek aan het Pelcho klooster in Garze zelf, daarna waren ze doorgereisd naar Lhasa en Xigaze om er het Tashilumpo- en het Jokhangklooster te bezoeken en uiteindelijk wilden ze terug westwaarts keren via de weg Lhasa - Yunnan tot aan de Meiliberg. Ze reisden met een gehuurde vrachtwagen. De laatste 30 km moesten ze wel te paard of te voet, want zelfs een terreinwagen geraakt niet tot bij het pad dat rond de Meiliberg loopt. Een andere groep, maar liefst zestig personen, kwam van het nog verdere Qinghai. Het waren allemaal Tibetanen van het autonome departement Golog. Binnen Chinese provincies buiten Tibet, kunnen delen van die provincies, de departementen, het statuut ‘autonoom' krijgen als er een meerderheid van een bepaalde bevolkingsgroep woont. Qinghai is een gewone Chinese provincie maar bestaat voor meer dan 80 % uit autonome departementen, enkele Hui[3], andere Mongools of Tibetaans.

Het hoogstgelegen dorp in de Meilibergketen is Yubeng; er wonen een vijfentwintigtal Tibetaanse families. Het dorp is ingesneeuwd en van de wereld afgezonderd van december tot april. Er is een klein hotel voor pelgrims in de herfst, hoewel de meeste buiten slapen op een beschutte plaats of in kleine tempels. Een apart pad leidt van Yubeng naar de heilige waterval op 4500 meter. Alle pelgrims komen daar biddend en zingend een koud bad nemen na de lange bergrondgang. Zo ook een 64-jarige kranige dame Tashi Chusu, die al sinds haar negende elk jaar de bedevaartsrondgang volbrengt en dat wil blijven doen zo lang ze kan. Alle revoluties ten spijt en ondanks de missionarissen. Want die waren er ook, met een katholieke kerk vlakbij de heilige boeddhistische berg Meili, de Cizhongkathedraal, gebouwd in 1905. De mensen die rond de kerktoren wonen zingen er nog altijd tweemaal per jaar psalmen, met Pasen en Kerstmis.


[1] De Mekong- en de Salween valleien bevinden zich daar op ongeveer 2000 meter. De canyon is dus méér dan 4000 meter diep.

[2] Pa of po betekent ‘mensen' in het Tibetaans. Khampa zijn dus lui van Kham.

[3] Chinees-islamitisch.

14:39 Gepost door infortibet in aardrijkskunde | Permalink | Commentaren (1) | Tags: tibet, kawakarpo, heilige bergen, yunnan, kaguypa, pelgrims

16-09-08

besprekingen tussen China en de dalai lama

In mei en juli 2008 vonden ontmoetingen plaats tussen de Chinese regering en vertegenwoordigers van de "regering in ballingschap" van de 14e dalai lama. Weinig kwam naar buiten via verklaringen achteraf. De gesprekken worden dit najaar verdergezet. De basis van de discussie is dat de Tibetaanse bannelingen 1/4e van het Chinese grondgebied opeisen als "Tibetaanse zone", een zone van "vrede", waar het Chinese leger zich moet uit terugtrekken en daarin moet een autonomie komen met een eigen wetgeving en een zelfstandig parlement. De Tibetaanse bannelingen vroegen ook om alle gevangenen van de rellen van maart 2008 vrij te laten, de repressie te stoppen en ongehinderde vrije toegang tot het gebied te geven voor buitenlandse bezoekers en journalisten. De Chinese regeringsvertegenwoordigers eisten dat de Tibetaanse organisaties in het buitenland geen steun zouden verlenen aan geweld en geen steun zouden verlenen aan het "Tibet Youth Congress" (TYC), dat zij verdenken van terroristische bedoelingen. Of minstens dat de kringen rond de 14e dalai lama het TYC daarop zouden controleren. En tenslotte het cruciaal punt: "geen steun aan voorstellen of activiteiten om Tibet onafhankelijk te verklaren". De belangrijkste struikelblok blijft: één vierde van het Chinese grondgebied "apart" verklaren, een statuut geven zoals Hongkong er een heeft, wat de Tibetaanse bannelingen nastreven.

21:25 Gepost door infortibet in dalai lama | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, china, autonomie, onderhandelingen, groot tibet

15-09-08

Nepal verstrengt houding tegenover Tibetaanse illegalen

De Nepalese autoriteiten treden strenger op tegenover Tibetaanse activisten in hun land. Tijdens de lente van 2008 werden er 106 aangehouden die tijdens demonstraties de Chinese ambassade in Kathmandu met geweld bestookten. De UNHCR (de organisatie van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen) kreeg die 106 Tibetanen aan hen toegewezen door de Nepalese regering om na te gaan wie legaal of illegaal in het land verblijft. De illegalen zullen door het UNHCR naar India versast worden. De Nepalese inlichtingendiensten zeggen dat die 106 Tibetanen allen recent vanuit Dharamsala in India clandestien Nepal binnenkwamen om er de rellen te organiseren. Dharamsala is de zetel van de "regering in ballingschap" van de 14e dalai lama. Een aantal media suggereren dat China druk uitoefende op Nepal om strenger op te treden. Dat ontkent de Nepalese minister voor binnenlandse zaken, zeggende dat Nepal geen problemen wil met de buren en enkel de internationale praktijk volgt met betrekking tot legaal of niet legaal in een land verblijven.

(Asiaweek 12 sept 2008 en Xinhua 14 sept 2008).

09:34 Gepost door infortibet in rellen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, nepal, illegaal, geweld, vluchtelingen

10-09-08

gemengde gevoelens over "Cultureel Tibet"

De streek van het Qilian gebergte, die de grens vormt tussen de provincie Qinghai en de Hexi-corridor van de Zijderoute in Gansu, was in de loop van de geschiedenis een ontmoetingsplaats - soms hardhandig - van diverse bevolkingsgroepen. De samenstelling van de huidige bevolking getuigt daarvan. De oorspronkelijke inwoners waren de Qiang, maar die werden er nog voor het begin van onze jaartelling verdreven door de troepen van de Han dynastie. De Han openden de Zijderoute naar  West-Azië en Europa. Rond  50 voor Christus was er in Centraal-Azië een veldslag tussen de Han en de Romeinen. De Romeinen verloren en 2.000 van hen werden meegevoerd tot aan de voet van de Qilian bergen, waar ze zich konden vestigen. Afstammelingen van hen, al lang vermengd met de lokale bevolking, wonen nog steeds in het stadje Yongchang (ten westen van Wuwei), waar ze zelfs een standbeeld kregen. Ten zuiden van Yongchang, op de flanken van de Qilianbergen, bevindt zich een militaire paardenfokkerij op ongeveer 2.000 km2 grasland. Deze "ranch" is ouder dan Christus en dateert van de Han dynastie.

Gedurende de eeuwen nadien hebben vele volkeren dit gebied doorkruist, Mongolen, Arabieren (die, gemengd met de Han, de Hui bevolking opleverden), Tu en Tibetanen, deze laatsten in de 8e eeuw. Daarenboven zijn vele onderlinge kruisingen ontstaan. Mogelijks lette men toen minder op de etnische afkomst dan nu. Dit leverde een zootje mensen op waarvan men niet duidelijk kan zeggen of het Tibetanen, Han, Qiang, Tu of Mongolen zijn. De pro-dalailama groepen beschouwen dit gebied als deel uitmakend van "Cultureel Tibet". Er is een Tibetaanse tempel vlakbij het stadje Qilian. De Tibetanen organiseren ook elke zomer een paardenkoers in de graslanden van Tianzhu in het gelijknamige autonoom Tibetaans district.

18:53 Gepost door infortibet in groot Tibet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, groot tibet, volkeren, qinghai

04-09-08

Bezoek Tibet met Dawa

Een aanbeveling om in Tibet rond te toeren: contacteer Dawa Tenzin. Hij is niet op de beurs genoteerd (ik heb er geen acties in) maar hij leeft er wel van. Zijn beperkte website: www.tibetourtrek.com

Jawel, geen spellingfout. Hij helpt je individueel of in kleine groepen. Zijn mail: dtenzin2000@yahoo.com. Zijn engels is licht tantristisch, maar goed verstaanbaar.

Zo zijn er honderden kleine reisagentschappen in Tibet. Keuze genoeg, maar ik had beloofd voor hem een beetje reclame te maken.

dawa tenzin

Hier is Dawa, in profiel.

20:53 Gepost door infortibet in toerisme | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, toerisme, reisagentschap, individueel

03-09-08

hoge lama fotograaf

Demo Tenzin Gyatso, fotograaf

Niet de 'Tenzin Gyatso' bekend als de 14e dalai lama, maar een andere, een hoge lama van het Tengyeling en het Kundeling klooster in Tibet. Hij leefde onder de 13e dalai lama en zijn hobby was fotografie.  Terloops: het Tengyeling klooster werd volledig afgebroken door de 13e dalai lama (1914) omdat het te pro-Chinees was, toen hijzelf pro-Engels was. Maar de fotograaf bleef. Zij foto's getuigen van de "Engelse mode" in Tibet in die tijd (1920-1940). De zoon van de 10e demo lama, Wanchuk Dorje, is nu voorzitter van de "Vereniging van Fotografen" in Tibet. De foto's zijn in zijn bezit.

reting rinpoche

foto boven: de regent-lama Reting rinpoche in een "limousine", met zijn twee body-guards in Engels kostuum. Hij was regent tijdens de kinderjaren van de huidige dalai lama.

 

foto twee: familiescene van de 10e demo lama fotograaf

foto hieronder: de 10e demo lama (de fotograaf in kwestie) met zijn vrouw

10e demo rimpoche

 

Tibetaans officier

Een Tibetaanse officier, in Lhasa (niet in Buckingham)

eregarde voor dalai lama

driloefening voor de eregarde van de 13e dalai lama