12-11-08

de maag van de dalai lama

Zhang Yongpan is een onderzoeker verbonden aan de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen. Ik had hem als medeonderzoeker in Qinghai in 2007. Een sympathieke jongeling. Maar alles passeert via zijn maag. Illustratie: "KFC wil een restaurant openen in Lhasa en de dalai lama is er tegen om ecologische redenen." (zijn zeggen). "De dalai lama met zijn maagproblemen zal zijn mening over reïncarnatie nu wel aanpassen."

Zijn maag is niet beslissend. Eerder zijn oren: naar wie zal hij luisteren, naar zijn Amerikaanse sponsors of naar het Tibetaanse volk.

Tijdens het internationaal seminarie van tibetologen in Beijing in oktober 2008 ging een prof zover zeggende dat de keuze van Tenzin Gyatso als huidige dalai lama indertijd gemanipuleerd was door de regent Reting en dat de Chinese overheid nu gemakkelijk kan zeggen dat hij een valse is.

Een andere prof zei dat de 14e dalai lama op basis van zijn antipatriottisme alleen al kan afgezet worden, net als dat tijdelijk het geval was voor de 13e dalai lama.

Een Indische tibetoloog denkt dat de 17e karmapa de toekomstige regeringsleider van de Tibetanen in ballingschap wordt. Die bracht zonet zijn eerste bezoek aan de USA.

De meerderheid van de aanwezigen denkt dat er twee dalai lama's zullen zijn. China is er op voorbereid en lijkt zich weinig aan te trekken hoe die 'buitenlandse' dalai lama er zal uitzien, die volgens hen toch niet populair zal zijn in Tibet.  

20:43 Gepost door infortibet in dalai lama | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dalai lama, tibet, reincarnatie

De commentaren zijn gesloten.