24-04-09

De dalai lama is geen incarnatie van een boeddhismemonopolie

Einde maart 2009 was er een “World Buddhist Forum”, tegelijk in China en in Taiwan. Delegaties van een vijftigtal landen namen er aan deel. De dalai lama was (uiteraard) niet uitgenodigd. Een duizendtal monniken en schriftgeleerden namen eraan deel. Drie dagen in China – in de stad Wuxi – en twee dagen in Taiwan. Vier directe chartervluchten zorgden voor de ‘verplaatsing’ van het forum van Wuxi naar Taiwan. Medeorganisator van het forum was de organisatie “Buddha’s Light International Association” (BLIA), met zetel in California (USA) en met een vooraanstaande Taiwanese politicus (Wu Poh-Hsiung, voorzitter van de Guomindang partij) als vice-voorzitter van BLIA.  

 

22:32 Gepost door infortibet in religie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeddhisme, tibet, china, dalai lama

05-04-09

“Franse toeristen opnieuw welkom in Tibet.”

Dat zegt de Franse ambassadeur in Beijing in een interview met China Daily (4/4/09). In maart was Tibet gesloten voor buitenlandse toeristen omwille van de kritieke herdenkingsdatum van 50 jaar ballingschap van de 14e dalai lama. Nu kunnen weer alle toeristen naar Tibet. Jaarlijks zijn er ongeveer 100.000 buitenlanders, die Tibet bezoeken. In het interview schaafde de Franse ambassadeur de splinters weg, die zich op de Frans-Chinese relaties gevormd hadden sinds de Franse “ja-neen boycot” in de aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar. “Sinds het begin van de diplomatieke relaties tussen Frankrijk en China in 1964, heeft Frankrijk nooit de ‘onafhankelijkheid van Tibet’ gesteund. Onze politiek is ongewijzigd gebleven: Tibet is een wezenlijk deel van de Chinese Volksrepubliek,” aldus de ambassadeur.

Hij voegde eraan toe dat het zeer wenselijk is dat meer Fransen Tibet komen bezoeken. “De Westerlingen kennen de realiteit van Tibet niet. Velen hebben er een idealistisch beeld over: hoge bergen, blauwe hemel en mensen ondergedompeld in een soort spiritueel droomland, terwijl het 60 jaar geleden nog een slavenmaatschappij was met een theocratisch bestuur met de dalai lama als hoogste leider,” nog volgens de Franse ambassadeur in Beijing.

 

Het is geweten dat de ‘Free Tibet’ lobby in Frankrijk vrij sterk staat in vergelijking met andere Europese landen. In 2000 ondertekenden een honderdtal verkozenen (op de 300), zowel in het Franse parlement als in de Franse senaat een manifest waarin zij nog steeds het “Vijf-punten-plan van de dalai lama” van 1987 verdedigen (met ondermeer “totale onafhankelijkheid” en “uitwijzing van 7,5 miljoen Chinezen”).