22-05-09

“Weg met het regime in Beijing!”, aldus de dalai lama

De 14e dalai lama veroorlooft zich politieke uitspraken, die weinig kerkelijke figuren hem nadoen. Recent was de dalai lama op rondreis in de USA. Op 5 mei was voor hem een bijeenkomst van 120 bekende Chinese dissidenten georganiseerd in een luxehotel in New York. Hij gaf zijn Chinese toehoorders geen “inleiding tot het boeddhisme”, maar sprak zijn steun uit aan hun streven om de Chinese Communistische Partij (CCP) van de macht te verdrijven. “De CCP heeft lang genoeg geregeerd. De tijd is gekomen dat ze op pensioen moet gaan,” zo zei de 14e dalai lama.

Er was geen ontmoeting met president Obama. Deze laatste heeft de dalai lama persoonlijk wel ontvangen in 2005, toen nog als senator (een foto met beide heren samen is als poster te koop op de website van “Students for Free Tibet, USA). Maar nu was er geen enkel Amerikaans regeringslid, dat een audiëntie verleende. Analisten menen dat de USA - op het hoogtepunt van de financiële crisis - de Chinese overheid niet te veel willen provoceren. Een vooraanstaand directeur van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Jeff Bader, gaf wel publiek te kennen dat "voor de USA de dalai lama een deel van de oplossing is voor Tibet”.

De dalai lama van zijn kant zei op een persconferentie in Boston op 29 april “Ik ben niet akkoord met de kritiek dat de Obama-administratie minder hard pedaleert ter verdediging van de mensenrechten. De huidige USA regering volgt min of meer dezelfde koers in verband met Tibet als de vorige.” 

 

En over de vorige werd hij lyrisch: “Ik houd van Bush als mens, hij is rechtuit en zeer aardig. Sommige andere politieke leiders die ik ontmoette waren soms  wat afstandelijk. Hij is niet zo, hij werd een zeer dichte vriend, ik houd van hem.”

(Bronnen: Asia Times Online 21/5/09 en Voice of America 30/4/09)

12:03 Gepost door infortibet in dalai lama | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, tibet, politiek, china

De commentaren zijn gesloten.