22-05-09

“Weg met het regime in Beijing!”, aldus de dalai lama

De 14e dalai lama veroorlooft zich politieke uitspraken, die weinig kerkelijke figuren hem nadoen. Recent was de dalai lama op rondreis in de USA. Op 5 mei was voor hem een bijeenkomst van 120 bekende Chinese dissidenten georganiseerd in een luxehotel in New York. Hij gaf zijn Chinese toehoorders geen “inleiding tot het boeddhisme”, maar sprak zijn steun uit aan hun streven om de Chinese Communistische Partij (CCP) van de macht te verdrijven. “De CCP heeft lang genoeg geregeerd. De tijd is gekomen dat ze op pensioen moet gaan,” zo zei de 14e dalai lama.

Er was geen ontmoeting met president Obama. Deze laatste heeft de dalai lama persoonlijk wel ontvangen in 2005, toen nog als senator (een foto met beide heren samen is als poster te koop op de website van “Students for Free Tibet, USA). Maar nu was er geen enkel Amerikaans regeringslid, dat een audiëntie verleende. Analisten menen dat de USA - op het hoogtepunt van de financiële crisis - de Chinese overheid niet te veel willen provoceren. Een vooraanstaand directeur van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Jeff Bader, gaf wel publiek te kennen dat "voor de USA de dalai lama een deel van de oplossing is voor Tibet”.

De dalai lama van zijn kant zei op een persconferentie in Boston op 29 april “Ik ben niet akkoord met de kritiek dat de Obama-administratie minder hard pedaleert ter verdediging van de mensenrechten. De huidige USA regering volgt min of meer dezelfde koers in verband met Tibet als de vorige.” 

 

En over de vorige werd hij lyrisch: “Ik houd van Bush als mens, hij is rechtuit en zeer aardig. Sommige andere politieke leiders die ik ontmoette waren soms  wat afstandelijk. Hij is niet zo, hij werd een zeer dichte vriend, ik houd van hem.”

(Bronnen: Asia Times Online 21/5/09 en Voice of America 30/4/09)

12:03 Gepost door infortibet in dalai lama | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, tibet, politiek, china

21-05-09

Tibet: de watertoren van China? Terwijl de hoogste gletsjers ter wereld wegsmelten…

De uitgestrekte hoogvlakte ten noorden van de Himalaya, het “Chinese Tibet-Qinghai Plateau” – dat qua oppervlakte bijna vijf maal die van Frankrijk bedraagt, – is in hoofdzaak een droog gebied, waarvan minstens de helft met woestijnvorming te kampen krijgt. Daar zitten de gletsjers eigenlijk voor niets tussen. Gemiddeld is de jaarneerslag in Tibet 380 mm/jaar (minder dan de helft van bij ons) en slechts 100mm in de provincie Qinghai. De grote stromen (de Gele en de Blauwe rivier, de Mekong en de Salween) krijgen het overgrote deel van hun waterdebiet in de lagere gebieden in het oosten, op de afdalende rand van de hoogvlakte, in de provincies Sichuan en Yunnan. Daar kan de jaarneerslag tot 5000mm oplopen. Zo ook de Indus, die in het woestijnachtige West-Tibet afdaalt van een gletsjer, is er slechts een klein beekje, bij manier van spreken, zijn werkelijk debiet ontvangt hij op de zuidflank van de Himalaya, op de grens van Pakistan en India. De Gele Rivier heeft zijn bron in het even droge noorden van het plateau. Gemiddeld staat de Gele Rivier drie maanden per jaar “stil” sinds een paar decennia. De Yarlung is de voornaamste rivier die Tibet van west naar oost doorkruist en daar toch iets majestueuzer is dan onze Schelde. Maar toch, om de grootse Brahmaputra te worden moet hij veel rivieren van de zuidflank van de Himalaya slikken, in India of komende van Bhutan en Sikkim. Kortom, veel water is er niet in Tibet en nog minder in Qinghai. Maar het is evident dat er veel water opgeslagen ligt in de gletsjers, die inderdaad fel inkrimpen en gedurende jaren voor overlast kunnen zorgen.

 

Echter, bijna 2/3e van het hoogplateau is bedreigd door woestijnvorming, vooral in West-tibet en in de provincie Qinghai.

 

kunlun

De Kunlun bergketen in de provincie Qinghai: gletsjertongen die op zand uitmonden. (eigen foto)

 

De gemiddelde temperatuur van een decennium is al vier maal na elkaar met 0,3°C gestegen (38 meetstations in Tibet zelf). In Qinghai en in het dorre West-Tibet vermindert de neerslag, in Centraal-Tibet verhoogt die licht (10 mm per jaar, gemiddeld over drie decennia) en in (het nu al vochtige) Oost-Tibet zelfs behoorlijk meer. Om maar te tonen dat er op het hoogplateau scherpe regionale verschillen zijn, die zelfs vergroten door de klimaatopwarming. Maar ook de menselijke activiteit heeft de laatste dertig jaar de woestijnvorming in de hand gewerkt: het aantal personen en het aantal koeien, yaks, schapen en geiten is elk ongeveer verdriedubbeld. Het gras is evenredig verminderd. De lokale overheden proberen nu de veestapel af te bouwen via subsidies en opleiding voor de boeren: gratis serres voor groenteteelt en technici voor scholing. Vooral in de provincie Qinghai zijn en groot aantal “graas”-oppervlakten nu beschermde “gras”-oppervlakten geworden.

 

China wil zijn drinkwaterprobleem oplossen door meer spaarbekkens aan te leggen. Er lopen projecten voor opvang van regenwater en – meer revolutionair – voor recyclage van gebruikt water, zoals afvalwater zuiveren en kanaliseren voor de irrigatie van velden of, sterker, er opnieuw puur drinkwater van maken. Een anekdote: China commercialiseert voor het ogenblik gletsjerwater uit Tibet, echt waar: het merk “5100”, in flessen, een snobartikel dat Evian doet watertanden. Maar de Chinese overheid beseft goed en wel dat de gletsjers niet in hun “macht” liggen en hebben als drinkwateralternatief voor hun enorme bevolking gemikt op “andere watertorens”, zoals gemeld: spaarbekkens, regenopvang en recyclage.

19:53 Gepost door infortibet in ecologie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, water, china, gletsjers