10-09-09

Het Shoton festival in Lhasa

Het Shoton festival of het ‘yoghurt festival’ in Lhasa is een bijzondere gebeurtenis. Na het Tibetaanse Nieuwjaar is het de grootste verzameling van feestende mensen. Het festival begint op de eerste dag van de zevende maanmaand van de Tibetaanse kalender – dit jaar was dat op 20 augustus - en duurt een week. Het wordt ingeleid door het ophangen van een reuzethangka (schilderij op stof) met een beeltenis van Sakyamuni, de historische Boeddha, in het Drepung klooster.

shoton drepung 09

20 augustus 2009, eigen foto

Duizenden mensen komen daar samen, in drommen op de heuvelpaden beneden de rots waarop de thangka ontrold wordt. Op steilere plaatsen vormen Tibetaanse politiemensen een haag om het drummen op het pad te houden. Het is een colonne monniken van het Drepung klooster die de gigantische thangka – 30mX35m - op de schouder naar boven dragen en ze daar ontvouwen, begeleid door de traditionele blaasinstrumenten bediend door andere monniken. De sfeer is er een van ‘je moet er bij zijn’, geen groot lawaai, gewoon aanwezig zijn en kijken. Vele Tibetanen gaan onder de thangka door om het uiteinde ervan aan te raken, op hoop van zegen voor het komende jaar.   

 

De tweede attractie is het Norbulingka park, het vroegere zomerpaleis van de dalai lama’s. Gedurende één week komen daar hordes Tibetanen kamperen om te praten, te spelen, te wandelen. Lhasa is vol Tibetaanse bezoekers uit alle streken van Tibet. De toeristen uit het binnenland van China en de buitenlanders zijn haast onmerkbaar verdronken in die massa Tibetanen. De toegang tot het grote Norbulingka park is betalend, de Tibetanen betalen 10 yuan (+/- 1 euro), de toeristen (Han Chinezen en buitenlanders) betalen 60 yuan, maar kinderen en senioren zijn gratis. De Tibetanen zijn er met duizenden.

shoton1 09

Per grote familie installeren zij zich op de grasperken, eten er samen, spelen kaart of het traditionele dobbelsteenspel met de kralen. Tientallen flessen bier liggen in het gras naast elke familiegroep. Blikjes en plastiekflessen slingeren er bij hopen. Het geplaveid plein voor het vroegere audiëntievenster van de dalai lama is nu overkoepeld door een grote tent en is voorbehouden aan de derde leeftijd. Vlak daarnaast heeft het Amerikaanse Budweiser een grote bierverkooptent. Ik weet niet of Budweiser ook in Dharamsala, het ballingsoord van de 14e dalai lama, te koop is, maar in elk geval in zijn vroeger zomerpaleis stroomt het bier van zijn sponsors bij beken. De flessen hebben de jerrycans met het traditionele Tibetaanse ‘chang’ (gerstebier) verdrongen. Hoewel, er zijn nu ook blikjes met ‘chang’ te koop. De door de zon getaande gezichten slaan rood uit.

 

shoton 09

Eén pompierwagen en één politiewagen staan binnen de muren van het paleis gestationeerd. De animaties in het park tijdens die week gaan van traditionele opera tot karaoke en moderne muziekgroepjes.

16:33 Gepost door infortibet in traditionele feesten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: feest, tibet, klooster, lhasa, monniken, shoton

De commentaren zijn gesloten.