25-01-10

De heiligste bon berg in Tibet

De oude -echt Tibetaanse - volksreligie, de "bon", kreeg min of meer vorm in het eerste Tibetaanse primitief staatje Zhangzhung, in West-Tibet (het huidige Ngari) in het begin van onze tijdrekening. Toch bevindt de heiligste bon berg zich niet daar, maar in de Kongpo regio, in Oost-Tibet. De legendarische stichter van de bon religie, Tonpa Shenrab, kwam er vanuit Zhangzhung de bon praktijken verspreiden. Hij botste op de weerstand van de boze godkoning van Kongpo, die de vorm aannam van een hoge berg om aldus de weg te versperren voor Shenrab. Maar de magische kracht van Shenrab was sterker en hij toverde de berg om in een beschermgod voor de bon religie. De berg kreeg de naam ‘Bonri’. De overlevering vertelt ons ook dat de devote rondgang  (de kora) van de heilige berg in de 14e eeuw door een monnik gestart werd. Sindsdien, tot op vandaag, komen Tibetanen die rondgang verrichten. De volledige rondgang neemt zeven dagen in beslag. Zoals dikwijls is ook hier een korter traject mogelijk, twee dagen, maar in dat geval is het enkel het overschrijden van één van de cols van de Bonri en geen volledige rondgang. Wel met een serieus niveauverschil, van 2900m tot 4600m. De start bevindt zich in het stadje Menri, net ten noorden van de Yarlung Tsangpo rivier, in het kanton Mainling. Voor die twee dagen trekking kan halverwege overnacht worden in het kleine Tashi Tongga klooster. Daar woont één oude monnik en een jonge man uit de streek van Nagqu (Noord-Tibet), die een winkeltje openhoudt en de overnachtingen regelt. Er zijn nog meer bon kloosters in de omgeving van de Bonri berg. Het bon geloof kon er overleven, ondanks  het feit dat de boeddhistische gelugpa school (die van de huidige dalai lama) iedereen in de pas probeerde te krijgen vanaf de 17e eeuw.

tibet 05 (229)

Shenrab, de legendarische stichter van de bon religie 

 

Rtse Drugdgon klooster

Dit zou één van de oudste bon kloosters zijn en nog bewaard tot op heden. Het bevindt zich ten zuiden van Dengqen, op de flanken (4800m) van de Nyanchen Thanglha bergketen, brongebied van de Salween, in het noordoosten van Tibet. Er huizen 200 monniken. De stichting van het klooster is volgens de overlevering terug te brengen tot net voor onze tijdrekening, tijdens de periode van koning Mutri Tsenpo, en een nog levend voorbeeld van de oude volksreligie van Tibet. Hoewel de invloeden van het boeddhisme zich lieten gelden vanaf de 8e eeuw. De abt van het klooster, Bstan Vdzin Vod Zer, noemt zichzelf een “gereïncarneerde boeddha”. Hij is nog jong, bezit een appartement in Beijing en geeft lezingen verspreid over geheel China. Elk jaar in oktober is er een groot religieus bon feest. Op het Qinghai-Tibet hoogplateau bestaan er nog 86 bon kloosters. Men schat de aanhangers op 200.000. Waarschijnlijk slaat dit op de echt pratikerenden, want de volkse invloed is nog zeer verspreid te voelen en kan wellicht meer mensen dan dit beïnvloeden. De grote Tibetaanse Tubo koningen (8e-9e eeuw) zetten de vervolging in van de bon religie en vervingen die door het geïmporteerde boeddhisme.

 

tibet 05 (224)

Een bon klooster nabij Dengqen, in het noordoosten van Tibet. 

Dierenoffers

Tijdens rituelen, bvb ook tijdens huwelijksfeesten, werd gewoonlijk een flink aantal dieren geofferd. Paarden, jaks, ezels en honden. Deze laatsten waren nochtans aanzien als kostbare wezens, die demonen en boze geesten konden uitdrijven. In Amdo is het nog steeds gebruikelijk dat honden binnenshuis of voor de deuropening begraven worden.

 

Bliksem

Het Bon geloof stond soms merkwaardig dicht bij de natuur. De bliksem bvb werd beschreven als “een negatieve energie in de lage wolken, die interageerde met een positieve energie op de grond".

 

 

 

18:39 Gepost door infortibet in religie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, bon, trekking, boeddhisme, heilige bergen

De commentaren zijn gesloten.