29-01-10

pensioenen in Tibet

De pensioenen in geheel China zijn nog aan de magere kant. China zit nog niet op een “matig comfortabel levensniveau”, zoals de regering het zelf formuleert en het als doel stelt voor 2020.

Een gemiddeld pensioen in China ligt rond de 150 euro per maand. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met onze levensduurte. De oudjes in China hebben meestal geen huurlast meer, dat is al iets. Met die som kunnen ze ‘matig’ leven. Eén probleem is er nog: de geneeskundige zorgen kunnen financiële zorgen baren met zo een mager pensioentje. Daarvoor staan nu andere tegemoet tredende maatregelen in een beginstadium.

 

Wat opmerkelijk is, dat is dat de pensioenen in Tibet bijna 100 euro hoger liggen dan het Chinees gemiddelde. Dat is een preferentiële politiek, die de lokale autonome overheid in de loop van de jaren ingesteld heeft. Begin 2010 kwam daar 25 euro bij. Toch gaat het in Tibet slechts over 30.000 personen, enkel arbeiders en bedienden. Want bij de boeren en de herders is er nog geen sprake van een pensioenstelsel.

17:23 Gepost door infortibet in sociaal | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, sociale zekerheid, pensioen

De commentaren zijn gesloten.