05-03-10

De hoofdsponsor van de dalai lama

Er gaan toch flink wat sommen geld vanwege diverse Amerikaanse instanties naar de groepen rond de dalai lama. Van officiële staatsinstanties en ook via een resem NGO’s.

Bij de officiële instanties is er het Amerikaanse Congres. Voor 2010 voorzien zij een bedrag van ongeveer 15 miljoen dollar voor de organisaties rond de dalai lama.[1] Maar ‘Radio Free Asia/Voice of America’ met hun uitzending in het Tibetaans is daar nog niet bij inbegrepen.

Dan de NGO’s. Er zijn subsidies via de NED (National Endowment for Democracy), een zusterorganisatie van de CIA,[2] die officieel slechts 0,4 miljoen toekennen. Het ‘Tibet Fund’ doet beter met 5 miljoen. Dan is er nog het ‘Tibetan Centre for Human Rights and Democracy’ (TCHRD) en nog ettelijke anderen.

Ook de radicale arm van de dalai lama, het ‘Tibetan Youth Congress’, dat voor volledige onafhankelijkheid is en geweld niet schuwt, werd door de Amerikaanse NED gesponsord.[3]

 

De Tibetanen in ‘ballingschap’ zijn ook niet van de armste. Zij beheren een florerende handel met de USA en Europa. Zij bezitten hotels en reisbureaus in India en Nepal. Enkele jaren geleden verenigden die Tibetaanse zakenlui zich in een ‘Kamer van Koophandel’, met de zegen van de dalai lama, zoals te zien is op hun website.[4] Wanneer je op de pagina gaat waar de groepsfoto opstaat van het bestuur van die Kamer van Koophandel, zie je er echt traditioneel uitgedoste Tibetanen…

De boodschap van de dalai lama, die op de openingspagina prijkt, spreekt boekdelen: hij hoopt dat die Kamer van Koophandel zich ooit kan vestigen in Tibet zelf. Wat anders kan dit betekenen dan: ‘laat Tibet maar toetreden tot de Westerse wereld van het privé-initiatief’?[1] Website ‘international Campaign for Tibet’, ‘Tibet appropriations’, FY 2010.

[2] De eerste voorzitter van de NED, Allen Weinstein, zei dat wat de NED nu doet, dat dit gedurende 25 jaar in het geheim door de CIA gedaan werd. Zie www.globalresearch,ca, artikel “The National Endowment for Democracy: revisiting the CIA Connection”, Michael Barker 13/8/2007.  

18:53 Gepost door infortibet in usa en tibet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, usa

De commentaren zijn gesloten.