22-04-10

Etnisch gestook rond een Tibetaanse aardbeving

Het internationaal netwerk voor onafhankelijkheid van Tibet probeert de hulpverlening in de door de aardbeving getroffen gebieden in een etnisch keurslijf te steken. Getuige daarvan volgend artikel van ‘International Campaign for Tibet’:

http://www.savetibet.org/media-center/tibet-news/quake-sees-tibetan-buddhist-monks-assert-roles

De toon van het artikel is: “de perverse Chinese han-communisten geven de indruk – wat goed is voor hun publiciteit – van grootse middelen in te zetten voor de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving, maar het zijn de Tibetaanse monniken die eigenlijk al het werk doen, omdat de mensen hen vertrouwen en er geen vertrouwen is in de centrale overheid.”

Dit standpunt werd overgenomen door de New York Times en nog enkele andere internationale kranten.

Dat is gewoon schandalig, dat is kadaverfascisme. Excuseer mij het woord. 2000 mensen lieten er het leven, iedereen in China is in de weer om te helpen, daarvan getuigen meer dan één van de contacten, die ik in de streek heb. Ik was in Yushu, het centrum van de aardbeving, in 2005, gedurende een week. Yushu bevindt zich in de Chinese provincie Qinghai, die nooit door de dalai lama’s politiek bestuurd werd. De provincie Qinghai is bevolkt door één derde Tibetanen. De streek van Yushu is voor het overgrote deel bevolkt door Tibetanen.

q560

 

Daar ligt (lag) Yushu

22:37 Gepost door infortibet in internationale dimensie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: tibet, dalai lama, china, qinghai

Commentaren

Het is gewoon menselijk om bij zulke rampen elkaar te helpen. Wat heeft het voor zin om kwaad te worden over eenzijdige berichtgevingen.

Selectie uit de overzeese Chinese pers ter plekke.

Han Chinese hulpverleners die Xinhua journalisten uitschelden met opmerkingen als "Dit is geen Show" omdat ze hen het reddingswerk belemmeren.

Tibetaan Chinezen die klagen over Han hulpverleners die na het nemen van propaganda foto's weer vertrokken.

Tibetaanse families die Han families in hun nood tenten laten wonnen omdat sommige staat instanties alleen nood tenten aan Tibetanen uitdelen.

Tibetanen uit andere gebieden die speciaal naar Yushu gingen om hulpgoederen te bemachtigen of te stelen.

Lamas's die geld uitdelen aan iedereen die daar behoefte aan hebben. Ongeacht etnische afkomst.

Lama's die alleen hulp bieden aan Tibetaanse Chinezen.

Wie dingen alleen wil zien die in hun visie past kan makkelijk de ogen sluiten voor het tegenovergestelde.

De hulp en inzet van de Chinese staat en Chinese volkeren is verreweg het belangrijkste motor achter de hulp en reddingsacties in Yishu. Maar de rol van de Lama's zijn in de vasteland pers duidelijk onderbelicht geweest en in Het Westen
overbelicht.

Maar is dat belangrijk? Mijn gedachte gaat naar vrienden die hun geliefden bij deze ramp verloren hebben. 人间有情.

Gepost door: kwai | 23-04-10

De commentaren zijn gesloten.