27-05-10

Drolma Lhakhang : een klein maar zeer oud klooster in Lhasa

Vijftien kilometer ten zuidwesten van Lhasa, dicht bij de oude weg naar het vliegveld van Lhasa bevindt zich een kleinood van het Tibetaanse boeddhisme, het Drolma Lhakhang klooster. Het is niet ver van het grote en gekleurde Boeddhasculptuur, waar toeristenbussen dikwijls een stop maken onderweg van het vliegveld naar de stad.

Wat is er speciaal aan dat klooster?

Het was het eerste klooster van de kadam school, de voorloper in zekere zin van de huidige dominerende gelug school, het werd gebouwd in de 11e eeuw en het is intact gebleven tijdens de Chinese Culturele Revolutie. Een omweg waard.

 

Atisha, de grote leermeester

Na het uiteenvallen van het Tibetaanse rijk in de 9e eeuw, was het wachten op enkele Indische guru’s, die het boeddhisme in Tibet een tweede adem zouden geven. Atisha was er een van, een belangrijke. Via het koninkrijk Guge in het westen van Tibet, dicht bij de gekende Kailash berg, kreeg Atisha gehoor bij de clanleiders van die periode. Hij kwam ook in Central-Tibet prediken en één van zijn eerste leerlingen, Dromtompa, stichtte in de 11e eeuw het Drolma Lhakhang klooster, in de nabijheid van Lhasa. Atisha zou daar overlijden in 1054 en vele van zijn persoonlijke objecten zouden tot op heden daar bewaard zijn. Er zijn ook nog verschillende Indische Boeddhabeelden van die periode te zien in de tempel. Een realistische beeltenis van Atisha, nog voor zijn dood gemaakt, prijkt er tegenover de centrale troon. Men zegt dat de assen van Atisha’s lichaam met klei op zijn beeld aangebracht werden.

Dromtompa gaf de aanzet tot de kadam school van het Tibetaanse boeddhisme, die vier eeuwen later zou opgeslorpt worden door de ‘gele mutsen’ van de dalai lama’s.

Nog dit: ‘drolma’ staat voor de godin ‘tara’, boddhisatva van het mededogen. De ‘witte’ tara, in beeld of schilderij, zou af en toe ‘spreken’ tegen mensen met een goed hart, die voor haar komen buigen.  

21:27 Gepost door infortibet in toerisme | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, kloosters, boeddhisme

De commentaren zijn gesloten.