20-09-10

Een gedenkplaat voor de Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijders

“Waar?”, zal je denken. In de USA natuurlijk. Meer bepaald in Camp Hale, in Colorado. Daar werden Tibetaanse rebellen in het geheim militair opgeleid door de CIA. Twee broers van de huidige dalai lama waren de verbindingsmannen en de dalai lama zelf was natuurlijk op de hoogte, nog voor zijn vlucht uit Tibet, dat zeggen de CIA veteranen toch. De gedenkplaat is nu op 10 september ingehuldigd door een Amerikaans senator. De tekst van de plaat luidt:

“From 1958 to 1964, Camp Hale played and important role as a training site for Tibetan Freedom Fighters. Trained by the CIA, many of these brave men lost their lives in the struggle for freedom. They were the best and bravest of their generation, and we wept together when they were killed fighting alongside their countrymen. This plaque is dedicated to their memory.”

Het feit van de inhuldiging van deze plaat vond ik op de website van ICT (International Campaign for Tibet), zowat de toonaangevende NGO (USA, overheidsgeld) voor het wereldwijde netwerk van sympathisanten van de dalai lama. ICT heeft een bureau in Brussel om de boeddhistische verenigingen in ons land van ‘informatie’ te voorzien. Een kaderlid van ICT was aanwezig bij de inhuldiging van de ‘plaat’ in Colorado, evenals enkele vertegenwoordigers van de dalai-lama-kring in de USA.

De Chinese overheid reageert boos, natuurlijk. Tegelijk zeggen zij: op zijn minst zal die gedenkplaat voor de bezoekers het geweldloze imago van de dalai lama in een relatief daglicht stellen. Bezoekers? Ja, Camp Hale is nu een natuurpark, waar de ontmijning nog aan de gang is (dat vind je op de website van Camp Hale).

19:25 Gepost door infortibet in geschiedenis 20e eeuw | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.