07-01-11

Tu en Tibetanen vieren samen een heidens feest

De Tu zijn een oude bevolkingsgroep, die ooit de provincie Qinghai bevolkten voor de Tibetanen er aankwamen in de 8e eeuw.

Er zijn nog Tu-gebieden overgebleven in het noordoosten van de provincie. Door de geschiedenis heen hebben die twee volkeren zich in dat gebied min of meer aan elkaar geassimileerd. Een jaarlijks religieus festival is echter zeer ‘Tu’-gekleurd. En niet boeddhistisch, dus heidens. Dit grijpt plaats in de streek van Regong, Tongren, Repgong, Tunrin (dezelfde plaats in diverse dialecten of transcripties). Wij waren er in 2009, samen met enkele professionele Japanse en Hongkongse fotografen.

 

Op een pleintje voor de dorpstempel zijn er een dag lang dansen door verschillende groepen, onder zeer eenvoudige tamboerbegeleiding. Dit gaat in een cirkel rond een brandstapel, waar kostbaar voedsel en alcohol op verbrand worden. Heel veel vroeger waren dat echte schapen. Nu wordt er nog veel vlees aangebracht, maar exotisch duur fruit lijkt de bovenhand te halen en vooral liters sterke drank. Het is geen feest van de monniken van het naburig boeddhistisch klooster. Terloops gezegd, het oudste boeddhistisch klooster van Qinghai bevindt zich in Tongren, het dateert uit de 13e eeuw, van de Sakya school, nog voor sprake was van dalai lama’s. Maar het feest is heidens of vriendelijker gezegd: pre-boeddhistisch, volgens het volksgeloof van de Tu bevolking indertijd. Elk dorp heeft zijn eigen godheid. En zoals overal ter wereld moet die gunstig gestemd worden, zeker bij het naderen van de oogst. Het feest is net voor de oogst, in onze juli maand. De god van het dorp is een gruwelgod, die alle gevaren die het leven bedreigen verzinnebeeldt.

 

Uit een aantal mannelijke kandidaten van het dorp wordt een ‘mogelijke bezetene’ gekozen door de overste van het boeddhistisch klooster. Ja, de tradities vermengden zich in de loop der eeuwen. Die man werkt zich dan in trance op het binnenpleintje van de dorpstempel onder begeleiding van zijn eregarde. De techniek lijkt er een te zijn van te hyperventileren en op 2000 m leidt dit wel tot enige opwinding. Het bezeten zijn door de lokale god dient om de offerandes kracht bij te zetten. Vrij spectaculair is het wel.

Enkele foto's:

chine 2009a 622.jpg

chine 2009a 670.jpg

chine 2009a 734.jpg

ja, dat is echt fruit, geen plastieken 

 

chine 2009a 660.jpg

chine 2009a 666.jpg

22:01 Gepost door infortibet in traditionele feesten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: qinghai, titanen, tu

De commentaren zijn gesloten.