22-02-11

Tibet zal zijn elektriciteitsproductie meer dan verdubbelen tegen 2015

Door het pijlsnel stijgen (ongeveer 15% per jaar) van het elektriciteitsverbruik in Tibet kan de bestaande opwekkingscapaciteit niet meer volgen. Er staat een flinke uitbreiding in de steigers, voornamelijk waterkrachtcentrales en paar parken voor zonnecellen. Tegen 2015 wil Tibet een capaciteit beschikbaar hebben van 2500 Megawatt (nu amper 1000 MW), ongeveer het equivalent van drie kernreactoren bij ons. Ondertussen worden pieken in de vraag opgevangen door twee ‘noodcentrales’, één op gas en één op diesel. Er zijn geen nieuwe thermische centrales gepland. Tegen 2015 zal hun aandeel dan ook weer teruggevallen zijn op 10% van de elektriciteitsproductie.

Bovendien wordt flink gas gegeven om de zonne-energie meer en meer te benutten. Na de Sahara heeft Tibet het grootste aantal zonneschijnuren ter wereld. Er zijn al een 400-tal parkjes met zonnepanelen, niet verbonden met het net, enkel voor lokaal gebruik en samen goed voor 20 MW. Enkele grotere parken zijn al klaar en nieuwe zijn in aanbouw. Het ziet er naar uit dat de zonne-energie vrij binnenkort ongeveer 10 à 15% van de elektriciteitsopwekking zal vertegenwoordigen. Mogelijks is Tibet op weg naar een wereldrecord.

Folkloristisch, zo lijkt het, maar toch het vermelden waard zijn de bekende zonneparabolen om een potje te stoven of een theeketel op te zetten. Ongeveer een vijfde van de Tibetaanse bevolking gebruikt die. De parabolen werden veelal gratis uitgedeeld, door de overheid, door bedrijven en… door de Duitse ambassade. En dit sinds de jaren 1990.

tibet,energie

  Ook de monniken halen het warm water uit de zon en slaan dit op in... Chinese thermossen.

Een andere merkwaardigheid zijn de ‘terrascentrales’, voorzien in de omgeving van de stad Qamdo. Op drie bijrivieren van de Mekong voorziet de lokale overheid een totaal van 25 kleine waterkrachtcentrales, in opeenvolgende terrassen na elkaar.

Gedurende de vijf jaar na 2015, van 2016 tot 2020 is opnieuw een verdubbeling gepland van de totale elektriciteitscapaciteit om te komen tot 5000 MW.

Bronnen:

‘Climate Connect’, London

Xinhua

Solar energy review

19:07 Gepost door infortibet in ecologie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, energie

De commentaren zijn gesloten.