05-06-12

Tibetaanse symbolen

Symbolen van “lang leven”

 

Tibetaanse muurschilderingen verbeelden soms een tafereel met de symbolen van een “lang leven”. Er zijn er zes. De rotswand van het lange leven, een oude man met een lange baard, het eeuwig stromende water, de eeuwenoude boom, de kraanvogel en het hert. Opvallend hierbij is de gelijkenis met symbolen uit het Chinese taoïsme. Zowel de rots, de boom, de oude grijsaard, het water en de kraanvogel vinden we daar terug.

 

 

tibet,tradities

 

 

 

De acht Tibetaanse symbolen van gunstige invloed

 

1. de witte trompethoorn of schelp (ongkar), als het geluid van de boeddhistische wetten.

2. twee gouden vissen (senyan): wijsheid, compassie en transcendentie.

3. het gouden dharma wiel (kholo). Was een symbolisch wapen tegen kwelling en lijden. Wordt ook beschouwd als een voorstelling van de cyclische beweging van het leven.

4. de kostbare parasol (do). Komt uit in India, als statussymbool voor koningen. In het boeddhisme stelt de parasol de autoriteit van de boeddhistische leer voor. Hij biedt bescherming tegen kwade geesten en negatieve invloeden.

5. de uitzonderlijke lotusbloem (pema), embleem van originele zuiverheid, verbonden met de geboorte van boeddha’s.

6. de opperste banier van de overwinning (jetsen). Dit was oorspronkelijk een militaire standaard, uit India afkomstig. In het boeddhisme stelt de banier de overwinning voor op het lijden en het bereiken van de verlichting.

7. de grote onuitputtelijke schattenurne (bongpa). Is steeds verbonden geweest met het opslaan van materiële verlangens, een onuitputtelijke proviandvaas. Zij geeft toegang tot de esoterische sutra’s. Zij is vol met nectar, met overvloedige wijsheid, gelukperfectie en voltooiing van zichzelf.

8. de glorierijke levensknoop (drewu), symbool voor de oneindigheid, de eeuwigheid, waarin Boeddha’s perfectie, na eliminatie van alle hindernissen, verblijft. 

 

Gelijkenissen met de Chinese traditie zijn slechts te vinden in de vissen, de parasol en de lotusbloem.

 

 

tibet,tradities

de parasol

 

 

tibet,tradities

de banier

tibet,tradities

de oneindige knoop

 

tibet,tradities

 het dharma wiel (= leer van Boeddha), samen met de reeën (eerste twee leerlingen van Boeddha). Op het andere dak: de overwinningsbanier.

 

Er zijn natuurlijk nog vele andere Tibetaanse symbolen, zoals hier de 'zon en de maan' op de deur van een huis. Dit stamt uit het pre-boeddhistische volksgeloof. Men vindt het ook bovenaan op de stupa's.

 

 

tibet,tradities

 

tibet,tradities

19:53 Gepost door infortibet in religie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, tradities

De commentaren zijn gesloten.