09-01-07

Tibet en extreem rechts

Het is soms verhelderend of schrikwekkend om te zien wat extreem rechts bij ons vertelt over Tibet. Schrikwekkend in de zin van: vele van hun stellingen komen overeen met wat linkse intellectuelen ook min of meer vertellen. Zou er dan toch een universele waarheid zijn?

Een website van een extreem rechtse militant uit Dilbeek, geen officiële partijtekst, maar het illustreert best het gedachtegoed. De aanklachten krijgen een uitvergroot elan en dat maakt ze verhelderend.

Uittreksels:

 “Voor 1950 leefden de meeste boeren onder een door het boeddhisme gemilderd feodaal systeem.” De kloosters waren de kern van het feodale systeem, niet milderend.

“Er waren geen daklozen, iedereen was goed gekleed en dankzij de voedselreserves in de kloosters werd er zelfs in jaren van misoogsten geen honger geleden.” Sprookje. Engelse foto’s van begin 20e eeuw tonen havelozen en ondervoede mensen.

“De Tibetanen waren het meest religieuze volk ter wereld.” Wij waren dat ook.

“Het doden van dieren is in hun ogen een gruwel, zelfs als het slechts om insecten gaat.” Leugen, de Tibetanen eten geit, schaap en yak. En die doden ze alvorens ze op te eten.

“In religieus, artistiek en cultureel opzicht was het land een schatkamer. En zelfs de armsten deelden in de spirituele rijkdom.” Alleen in de spirituele rijkdom.

“In een eerste fase was de Chinese bezetting verrassend mild. Er was een strategische reden: er werd ondertussen koortsachtig gewerkt aan wegen om vooral tanks het land te laten binnenrollen.” China bracht nooit tanks naar Tibet.

“Amdo en Kham werden door China openlijk geannexeerd.” Dit was al zo tijdens de Mongoolse dynastie in de 13e eeuw. De dalai lama’s hebben nooit over Kham en Amdo geregeerd.

“Ieder dorp moest minstens 50 kinderen afstaan, die met vrachtwagens naar China getransporteerd werden om daar opgevoed te worden. Zelfs baby’s.” Belachelijk onwaar.

“Een voorbeeld: in het stadje Kham werden 84 kinderen gedeporteerd, die nog niet eens één jaar oud waren. Vijftien ouders die daartegen protesteerden werden door het leger in de rivier verdronken.” Het stadje Kham bestaat niet.

“Tegen 1952 was de toch al kwetsbare Tibetaanse economie volledig geruïneerd. Het graan was opgeëist door het Chinese leger met hongersnood als gevolg.” De 14e dalai lama meldt geen hongersnood in zijn memoires en hij was daar toen nog.

“Monniken moesten heilige boeken vertrappen of in het publiek seksuele gemeenschap hebben met prostituees.” Leuk, maar onwaar. Monniken - nonnen waren toen zeldzaam, dat is een nieuw verschijnsel de laatste decennia - werden de dorpen (en de velden) ingestuurd tijdens de Culturele Revolutie. Een groot deel ervan huwde een boerendochter zonder verplicht vertoon op het dorpsplein.

“1959 in Lhasa: toen de slachting voorbij was lagen de lijken in stapels op het plein. Naar schatting 20.000.” De 14e dalai lama doet daar nog iets bij: 69.000. De toenmalige bevolking van Lhasa, aangedikt met de vluchtende elite uit het oosten, was 40.000.

“Minstens 1,5 miljoen Tibetanen verloren het leven.” Demografisch onmogelijk. De 14e dalai lama voerde in 1953 zelf een volkstelling uit in zijn gebied, met als resultaat: 1 miljoen Tibetanen in “zijn gebied” (de huidige autonome regio). Er leefden iets meer  Tibetanen buiten “zijn” regio, totaal dus 2,5 miljoen Tibetanen toen. Daar meer dan de helft van uitroeien zou nu geen 6 miljoen Tibetanen kunnen opleveren. Tenzij de reïncarnatiemachine in meer dan duplo werkte.

“De barbaarse geboortebeperkingspolitiek vormt een apart hoofdstuk in het verhaal van deze holocaust.” Tibet is nooit onderworpen geweest aan de één-kind-per-gezin politiek.

“Het land is nu volledig ontbost. De wilde yaks, arenden, eenden, ganzen, beren en kraanvogels zijn verdwenen.” Er stonden geen bomen op 4.000m, behalve wat schaduwgevende struiken rond de huizen van de elite. Waarom anders zouden de Tibetanen “traditioneel” gedroogde yakdrollen gebruiken voor de keuken? Uit oerrespect voor een “levende” boom? En de wilde dieren zijn er nog. Zelf gezien.

bomen

 

Bomen dienen en dienden ook om kloosters te bouwen, zelfs al zijn de struiken laag.

21:58 Gepost door infortibet in extreem rechts | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, extreem rechts, propaganda