05-06-12

de Everest (Qomolongma)

Einde mei bereikte een japanse klimster, 73 jaar oud, de top van de Everest (8848m), samen met vier kompanen.Zij brak haar eigen ouderdomsrecord want op 63-jarige leeftijd stond zij daar ook al boven. De klim was langs de minder gebruikte noordzijde, in Tibet zelf. Haar naam? Tamae Watanabe. Maar dat zegt natuurlijk niets.

De Everest is een profijtelijke business. De toelating alleen al kost 15.000 tot 70.000 dollar, afhankelijk van de grootte van de expeditie. Daar bovenop is er de omkadering en de logistiek vanuit Lhasa, snel 10.000 dollar per expeditielid.

Toch zijn er voor deze lente (een goed seizoen) al 325 buitenlanders ingeschreven voor de beklimming langs de Tibet-zijde.

 

19:44 Gepost door infortibet in sport | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, everest

04-12-07

Een kei van een vent

  Tsering Dorje 2007

We kijken aan tegen een boom van een vent, zoals ze bij ons zeggen, in dit geval is het een Tibetaanse bergbeklimmer, Tsering Dorje. Lang geleden, in 1991, begeleidde hij in Tibet een Belgische expeditie naar de Shishapangma (8012m). "Ik was nog jong en had geen duidelijk plan. Ik dacht aan geld verdienen." Hij was toen 31. Nu kijkt hij tegen de vijftig aan en is al twintig jaar een soort senator voor Tibet, lid van de "Consultatieve Conferentie" noemen ze dat ginder. Maar hij zetelt minder dan hij klimt. Toen wij in 1991 vertrokken uit Tibet, kwam er een plan voor hem. De aanleiding was de Namchabarwa, een tot dan onoverwonnen Tibetaanse zevenduizender (7782m). Hij slaagde in 1992. Dan begon pas zijn carrière. Hij mocht een Tibetaans team leiden dat de veertien achtduizenders zou beklimmen. Daar deden ze veertien jaar over. De laatste in de rij was de Gasherbrum I, die ze in juli 2007 onder de voet kregen. Drie mannen waren op de top van de veertien: Tsering Dorje, Penpa Tashi en Luodro. Net voor het einde verloren ze één gezel, Renna, in een stom accident, grote stenen die op hun terreinwagen neerdonderden. Zijn vrouw, Jiji, was mee op de laatste achtduizender om er de urne met zijn as achter te laten. Tot daar het emotionele. Tsering Dorje is ondertussen bekroond met zowat alle sporttitels die China rijk is. Geen koning om die zoals bij ons uit te reiken, die is er ginder niet meer. Maar de eer is even groot. Een sereen antwoord van hem: "Eigenlijk slaagden we niet, want we verloren één maat." Weer sentimenteel, excuses. Maar het doet iets. Tsering Dorje was in Brussel, op onze uitnodiging in 1991. Niemand bij ons kende hem toen. In China is hij een nationale held, een modelklimmer. Met een salaris. Hij is beroeps en de staat betaalt hem. Beeld je in dat België verhoudingsgewijs tien klimmers een functionariswedde geeft, hoewel er geen bergen zijn bij ons. Maar wie zal uitgekozen worden? Tsering Dorje is in elk geval nummer één in Tibet.

tsering dorje 1990

Tsering Dorje, bij onze bollen, in 1990, ter voorbereiding van de Belgische expeditie naar de Shishapangma. 

12:55 Gepost door infortibet in sport | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tsering, tibet, bergbeklimmen, achtduizenders, shishapangma