17-02-12

Tibetaans Nieuwjaar : 22 februari 2012

Op 22 februari begint een nieuw jaar voor de Tibetanen: het jaar van de ‘Water Draak’. De jaartelling is gebaseerd op de maanstanden, op een twaalfjarige dierenriem en op een ‘element’ (vuur, aarde, metaal, water, hout), net zoals in de rest van China. De Tibetaanse leiders namen in de 7e eeuw de Chinese kalender over. Bij huwelijk, kan men zeggen, een Tibetaanse vorst huwde een Chinese prinses, die in haar bagage een sterrenhemel meebracht. Naast andere dingen: een beetje boeddhisme en wat geneeskundige praktijken, zoals het voelen van de pols en het examineren van de tong als diagnosetechniek.

 

Groepen, die ijveren voor meer onafhankelijkheid van Tibet minimaliseren of negeren die ‘Chinese invloed’ van de 7e eeuw. Zelfs ‘thee’ wordt weinig vermeld. Ook op wikipedia blijft de vroege Chinese invloed zo goed als afwezig. Dat ‘oogt‘ goed, waarschijnlijk.

 

Toch wordt 2012 ‘het jaar van de Draak’ gekoppeld aan het element ‘water’, net als in de rest van China.

 

Een ‘jaar van de Draak’ brengt een babyboom mee. Gezinnen willen hun kind zien geboren worden onder dat krachtig gesternte. Tijdens het vorige ‘jaar van de Draak’, in 2000, waren er in China 5% meer geboortes dan in 1999 of 2001. En ze zijn al met zoveel!

Het ‘millenniumjaar’ zat daar ook voor een groot deel tussen natuurlijk.

 

De procreatie-activiteit van de Draak is al voelbaar in Lhasa: ziekenhuizen melden nu begin februari een verhoogd babygebeuren.

 

19:34 Gepost door infortibet in traditionele feesten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, china, nieuwjaar

07-01-11

Tu en Tibetanen vieren samen een heidens feest

De Tu zijn een oude bevolkingsgroep, die ooit de provincie Qinghai bevolkten voor de Tibetanen er aankwamen in de 8e eeuw.

Er zijn nog Tu-gebieden overgebleven in het noordoosten van de provincie. Door de geschiedenis heen hebben die twee volkeren zich in dat gebied min of meer aan elkaar geassimileerd. Een jaarlijks religieus festival is echter zeer ‘Tu’-gekleurd. En niet boeddhistisch, dus heidens. Dit grijpt plaats in de streek van Regong, Tongren, Repgong, Tunrin (dezelfde plaats in diverse dialecten of transcripties). Wij waren er in 2009, samen met enkele professionele Japanse en Hongkongse fotografen.

 

Op een pleintje voor de dorpstempel zijn er een dag lang dansen door verschillende groepen, onder zeer eenvoudige tamboerbegeleiding. Dit gaat in een cirkel rond een brandstapel, waar kostbaar voedsel en alcohol op verbrand worden. Heel veel vroeger waren dat echte schapen. Nu wordt er nog veel vlees aangebracht, maar exotisch duur fruit lijkt de bovenhand te halen en vooral liters sterke drank. Het is geen feest van de monniken van het naburig boeddhistisch klooster. Terloops gezegd, het oudste boeddhistisch klooster van Qinghai bevindt zich in Tongren, het dateert uit de 13e eeuw, van de Sakya school, nog voor sprake was van dalai lama’s. Maar het feest is heidens of vriendelijker gezegd: pre-boeddhistisch, volgens het volksgeloof van de Tu bevolking indertijd. Elk dorp heeft zijn eigen godheid. En zoals overal ter wereld moet die gunstig gestemd worden, zeker bij het naderen van de oogst. Het feest is net voor de oogst, in onze juli maand. De god van het dorp is een gruwelgod, die alle gevaren die het leven bedreigen verzinnebeeldt.

 

Uit een aantal mannelijke kandidaten van het dorp wordt een ‘mogelijke bezetene’ gekozen door de overste van het boeddhistisch klooster. Ja, de tradities vermengden zich in de loop der eeuwen. Die man werkt zich dan in trance op het binnenpleintje van de dorpstempel onder begeleiding van zijn eregarde. De techniek lijkt er een te zijn van te hyperventileren en op 2000 m leidt dit wel tot enige opwinding. Het bezeten zijn door de lokale god dient om de offerandes kracht bij te zetten. Vrij spectaculair is het wel.

Enkele foto's:

chine 2009a 622.jpg

chine 2009a 670.jpg

chine 2009a 734.jpg

ja, dat is echt fruit, geen plastieken 

 

chine 2009a 660.jpg

chine 2009a 666.jpg

22:01 Gepost door infortibet in traditionele feesten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: qinghai, titanen, tu

27-12-10

Tibetanen in Noord-Qinghai

De Qilian bergketen bevindt zich in het noorden van de Chinese provincie Qinghai. De bergketen vormt de grens tussen het hoogplateau en de woestijnen van de Zijderoute, ten noorden ervan. Hij is uitgestrekter en bij momenten hoger dan onze Europese Alpen: 900 km van west naar oost en culminerend boven de 5000m. Er zijn veel minder gletsjers dan in onze Alpen, het klimaat ginder is er te droog voor, minder dan de helft neerslag van bij ons. Op de zuidelijke flanken van de Qilian Shan leven Tibetanen, sinds de 8e eeuw. Tevoren waren het andere volkeren, ondermeer de ‘Tu’. De Tibetanen veroverden die gebieden in de 8e eeuw en roeiden de Tu ongeveer uit. De Tibetanen werden er opnieuw een minderheid na het verval van hun rijk in de 9e eeuw. Toen ontstond een nieuw koninkrijk in die omgeving, het Xixia koninkrijk (10e-11e eeuw), dat op zijn beurt door de Mongolen onder de voet gelopen werd in de 13e eeuw. Die laatsten brachten een Arabische bevolking mee, die nu de Hui minderheid vormen. Tijdens de Qing dynastie in China (17e-20e eeuw) kwamen ook Han Chinezen naar die streek. Na de communistische machtsovername in China kwamen meer Han, vooral naar de provinciehoofdstad Xining. Kortom, de provincie Qinghai is nu grosso modo voor een derde Tibetaans, voor een derde Han en voor een derde Hui, met in de marge nog enkele kleinere nationaliteiten, op een bevolking van zes miljoen.

 

Maar de flanken van de Qilian bergen zijn door Tibetanen bevolkt. Hoewel, er zijn ook nog belangrijke Mongoolse enclaves en de Uyguren zijn ook niet veraf. Het volledige gebied rond de Qilian bergen is een mozaïek van kleine autonome departementen of districten: Mongolen, Kazakken, Tibetanen, Tu, Uyguren. De Qilian bergen liggen op een paar honderd km ten noorden van Xining.

 

Een groot deel van deze regio is door de overheid als ecologisch beschermd gebeid bestempeld. Noorse botanisten konden het in 2005-2006 vaststellen: een verrassende biodiversiteit qua begroeiing (universiteit van Bergen, ‘ecological and environmental change research group, eecrg.uib.no). Het gaat over een beboste oppervlakte, beneden de 4000m, van enkele duizenden km2. De bomen zijn er gemiddeld 150 jaar oud en er is kapverbod.

In de jaren 1980-1990 was er een ‘goudrush’ in het gebied: rivieroevers werden omgespit door duizenden goudzoekers. Dit is ongeveer sinds 2000 verboden.

     

Meer naar het zuiden toe, in het Tibetaans departement Hainan, is er jaarlijks in de herfst een belangrijk religieus festival in Tongde, op het Kala grasland. Tien tot twintigduizend Tibetanen wonen het bij, op een kampplaats voor vier dagen. Een enorm grote centrale tent dient als tempel. Een deel van de weide is voorzien als parking voor de duizenden moto’s en wagens. Het zijn de monniken van de omliggende kloosters die voor de organisatie instaan.

20:52 Gepost door infortibet in traditionele feesten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, qinghai, bebossing

10-09-09

Het Shoton festival in Lhasa

Het Shoton festival of het ‘yoghurt festival’ in Lhasa is een bijzondere gebeurtenis. Na het Tibetaanse Nieuwjaar is het de grootste verzameling van feestende mensen. Het festival begint op de eerste dag van de zevende maanmaand van de Tibetaanse kalender – dit jaar was dat op 20 augustus - en duurt een week. Het wordt ingeleid door het ophangen van een reuzethangka (schilderij op stof) met een beeltenis van Sakyamuni, de historische Boeddha, in het Drepung klooster.

shoton drepung 09

20 augustus 2009, eigen foto

Duizenden mensen komen daar samen, in drommen op de heuvelpaden beneden de rots waarop de thangka ontrold wordt. Op steilere plaatsen vormen Tibetaanse politiemensen een haag om het drummen op het pad te houden. Het is een colonne monniken van het Drepung klooster die de gigantische thangka – 30mX35m - op de schouder naar boven dragen en ze daar ontvouwen, begeleid door de traditionele blaasinstrumenten bediend door andere monniken. De sfeer is er een van ‘je moet er bij zijn’, geen groot lawaai, gewoon aanwezig zijn en kijken. Vele Tibetanen gaan onder de thangka door om het uiteinde ervan aan te raken, op hoop van zegen voor het komende jaar.   

 

De tweede attractie is het Norbulingka park, het vroegere zomerpaleis van de dalai lama’s. Gedurende één week komen daar hordes Tibetanen kamperen om te praten, te spelen, te wandelen. Lhasa is vol Tibetaanse bezoekers uit alle streken van Tibet. De toeristen uit het binnenland van China en de buitenlanders zijn haast onmerkbaar verdronken in die massa Tibetanen. De toegang tot het grote Norbulingka park is betalend, de Tibetanen betalen 10 yuan (+/- 1 euro), de toeristen (Han Chinezen en buitenlanders) betalen 60 yuan, maar kinderen en senioren zijn gratis. De Tibetanen zijn er met duizenden.

shoton1 09

Per grote familie installeren zij zich op de grasperken, eten er samen, spelen kaart of het traditionele dobbelsteenspel met de kralen. Tientallen flessen bier liggen in het gras naast elke familiegroep. Blikjes en plastiekflessen slingeren er bij hopen. Het geplaveid plein voor het vroegere audiëntievenster van de dalai lama is nu overkoepeld door een grote tent en is voorbehouden aan de derde leeftijd. Vlak daarnaast heeft het Amerikaanse Budweiser een grote bierverkooptent. Ik weet niet of Budweiser ook in Dharamsala, het ballingsoord van de 14e dalai lama, te koop is, maar in elk geval in zijn vroeger zomerpaleis stroomt het bier van zijn sponsors bij beken. De flessen hebben de jerrycans met het traditionele Tibetaanse ‘chang’ (gerstebier) verdrongen. Hoewel, er zijn nu ook blikjes met ‘chang’ te koop. De door de zon getaande gezichten slaan rood uit.

 

shoton 09

Eén pompierwagen en één politiewagen staan binnen de muren van het paleis gestationeerd. De animaties in het park tijdens die week gaan van traditionele opera tot karaoke en moderne muziekgroepjes.

16:33 Gepost door infortibet in traditionele feesten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: feest, tibet, klooster, lhasa, monniken, shoton

15-04-07

joie de vivre

vrolijk tibet

In Yushu (Qinghai) is er in de zomer een jaarlijks festival, net voor de oogst. Tientallen folkloristische groepen komen er hun dansen voorstellen. Een jury bekroont de beste. De groepen vormen zich per dorp of per werkeenheid. Daarnaast zijn er ook paardenkoersen en vaardigheidsdemonstraties te paard.

Een paar duizend mensen komen voor enkele dagen kamperen op de festivalweide. Vroeger kwamen ze te paard of te voet, nu grotendeels per wagen, met zelfs een ondenkbare file op het hoogplateau.   

DSCN0513

op weg naar de festivalweide op 4.000m

   

21:38 Gepost door infortibet in traditionele feesten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tibet, feesten, geluk, yushu, qinghai, traditie